DKS – Norske Barnestreker

Animasjonsinstruktør: Linda Fagerli Sæthren er produsent, regissør og animatør med spesialkompetanse innenfor teknikken Stop-Motion / dukkefilm. Hun har tidligere vært portrettert i tv-programmet Newton, mottatt en Amandapris for sin debutfilm Janus, har vært nominert til Spellemanspris for sin musikkvideo Self-Fulfilling for bandet Beady Belle og har jobbet som animatør på kinoproduksjonen Jul i Flåklypa. Hun vil ta med animasjonsdukker og vil blant annet vise Julenissens Fall hvor hun var animatør.

Linda Fagerli Sæthren i arbeid på filmen Julenissens Fall

Norske Barnestreker er en turné som opprinnelig ble utviklet på bestilling fra DKS i Møre og Romsdal. Denne ble en stor suksess og var flere runder rundt i hele fylket. I løpet av dagen blir det visning av norske animerte kortfilmer etterfulgt av en muntlig innføring i animasjon av animatør og en kort praktisk innføring i teknikken pixillasjon.

Norge har de siste tiårene produsert en rekke animerte kortfilmer som har gjort seg bemerket i inn- og utland. De fra 1.-4. klasse får se 3 animerte kortfilmer i forskjellige teknikker og uttrykk, 5.-10. klasse får se 5 animerte kortfilmer – alle laget av forskjellige filmskapere.

Filmene vises for hele målgruppen første del av dagen (eventuelt den første dagen dersom Animasjonskurs skal være på skolen over flere dager).

Etterpå kommer elever gruppevis hvor de får en muntlig innføring i hvordan animasjon lages – før alle elvene skal være med på å lage en kort animasjonsfilm i teknikken pixillasjon.

Eleveksempel på pixillasjon fra Søvik Skule:

Elevene skal sitte igjen med et inntrykk av hvordan animasjonsfilm lages og hvor mye arbeid som ligger bak. Samtidig skal den praktiske delen gi elevene mestringsfølelse og kunnskap nok til å kunne lage egne animerte filmer i etterkant av turneen.

Målgrupper:
1.-4. trinn (maks 20 elever pr gruppe)
5.-7. trinn (maks 25 elever pr gruppe)
8.-10. trinn (maks 25 elever pr gruppe)

Filmer som skal vises for 1.-4. klasse:

Julenissens Fall – Regi: Robert Depuis
Teknikk: Stop-Moton / dukkefilm
(Linda Fagerli Sætren var animatør, rigger og dukkemaker for statister på denne filmen)

Den Danske Dikteren – Regi: Torill Kove
Teknikk: Digital tegnefilm

Tornehekken – Regi: Anita Killi
Teknikk: Cut-Out

Total visningstid: ca 60 minutter

Filmer som skal vises for 5.-10. klasse:

De tre filmene nevnt ovenfor. I tillegg vises disse filmene:

Huset på Kampen – Regi: Pjotr Sapegin
Teknikk: Claymation (plastilina på glassbord)

Børre er død – Regi: Odd Henning Skyllingstad
Teknikk: Analog tegnefilm

Total visningstid: ca 90 minutter

Visningsrom for filmer: Aula, gymsal, eller liknende med nok plass til alle elever. Bør være stoler til alle da 60 minutter (1.-4. klasse) og 90 minutter (5.-10. klasse) er lenge å sitte på gulvet.

Rom for foredrag og praktisk innføring i animasjon: Et klasserom med ok størrelse er bra. Pulter ryddes til siden for å frigjøre plass til praktisk innføring i teknikken pixillasjon. Dersom to grupper skal ha innføring samme dag er bør samme rom benyttes.

Honorar: Faktureres etter gjeldene satser / rammeavtale for DKS.

Etterarbeid: 1 dagsats pr uke. Linda vil rendre ut og klippe sammen en film med lyd og musikk til alle klassene som skolene kan disponeres fritt – med alle rettigheter til lydspor og musikk klarert slik at filmene kan vises offentlig. Filmen legges passordbeskyttet på Vimeo med mulighet for nedlastning – skolene må selv hente filmene herfra.

Maskinvare:
1 x Filmfremviser, høgtaler og lerret Kr 350,- pr dag
1 x bærbar laptop med nødvendig programvare Kr 100,- pr dag

Totale utgifter utstyr: Kr 450,- pr dag